2008. november 2.

Finomságok

Hétvégékre mindig sütök valami finomat. Volt itthon egy kis túró, a mélyhűtőben lefagyasztva kapor, így utánakerestem és megsütöttem a Kapros-túróst! Nagyon finom, aki szereti a kaprot, annak érdemes kipróbálnia.
És íme a recept:

Kapros-túrós lepény (12 személyre)
Tészta:
  • 250g rétesliszt
  • 176g búzaliszt (finomliszt)
  • 43g porcukor
  • 43g vaj
  • 25g élesztő (vagy 1 csomag porélesztő, én mindent ezzel csinálok)
  • csipet só
  • 1 tojás
  • 160ml tej
Mindent összegyúrni és 20 percet pihentetni nedves konyharuhával letakarva.
Töltelék:
  • 500g túró
  • 450g cukor
  • 20g apróra vágott kapor (1 csokor)
  • csipet só
  • 1 tojás
  • 40g búzadara
Összekeverni.
Lé a tetejére:
  • 1 tojás
  • 5ml tejföl (1 nagyobb doboz)
  • csipet só
Összekeverni.
Vegyünk egy közepes méretű tepsit (a gáztepsinél kisebb, kb. fele). Nyújtsuk ki a tésztát vékonyra (3mm), terítsük bele a kivajazott, lisztezett tepsibe úgy, hogy a széleire is jusson. Bele a töltelék, majd rá a lé.
190°C-on 50 percig sütjük.

420kcal/adag

A legfinomabb házi kenyér
Sok kenyérreceptet kipróbáltam már a neten böngészve, de egyik sem sikerült olyan jól, mint a következő. Finom, és sokrétűen variálható. Pizza alaptésztájának is ez a receptje.
Akinek van otthon kenyérsütőgépe, az jóval megkönnyíti a munkáját. A lentebb felsoroltakat beletenni (alulra folyékony, felülre száraz), dagasztani, kivenni, kicsit keleszteni a kiolajozott formában, be a sütőbe és 190°C-on (légkeveréses), 200°C (alsó-felső) 40 percig sütni.
Ha nem vesszük ki a kenyérsütőből, akkor abban is megsüthető normál programon (az enyémen 7-es).

No és végre a receptje:
  • 3dl meleg víz
  • 2ek olivaolaj
  • 1mk bors
  • 2ek só
  • 1kk cukor
  • 50dkg liszt
  • 1 csomag szárított élesztő
  • esetleg lehet még beletenni egy kevés oregánót is
Sok sikert az elkészítéshez!

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...